Bumerang

Sizde Sitenizin Trafiğini Artırmak İstiyorsanız Banner'e Tıklayın

28 Haziran 2012 Perşembe

Sıcak Su Soğuk Sudan Niye Çabuk Donar. (Cevabı)

Washington Üniversitesindeki Jonathan Katz'a göre bu şeyin ardında eriyen maddeler yatıyor.Kendi kendimize şu soruyu sormamız gerek su kaynadığında ne oluyor da soğuk sudan daha çabuk donuyor.

Katz'a göre kaynatma sonucu erir maddelerin çökmesidir diyor.Katz'ın aklında erir maddeler,içme suyunun sertleştiren kalsiyum ve magnezyum bikarbonattır.

 Su ısıtıldığı zaman bu maddeler çöker ve su kaynatılan kapların iç kaplamasında kireç tabakası oluşturur. Hiç ısıtılmamış sularda ise bu erir maddeler bulunur. Bu su donarken buz kristalleri oluşur; geride kalan suyun içindeki erir maddeler daha yükselir *normalin 50 misli daha üzerine çıkar. Bu da suyun donma noktasını aşağı doğru çeker. Bu, kış aylarda buzlu yollara tuz dökmeye benzer ki. Katz, "Böylece suyun donmadan önce daha fazla soğuması gerekir" diyor.

 Daha önce hiç ısınmamış suyun donmasını geciktiren başka bir şey daha vardır. Donma noktasının azaltılması, donmakta olan çevre ile sıvı arasındaki sıcaklık farklılığını azaltır. Katz bu etkiyi şöyle açıklıyor: Sudan ısının kaybolma hızı bu sıcaklık farklılığına bağlı olduğu için, daha önce hiç ısıtılmamış su, ısı kaybetmekte zorlanır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder