Bumerang

Sizde Sitenizin Trafiğini Artırmak İstiyorsanız Banner'e Tıklayın

21 Haziran 2012 Perşembe

Aşık Paşazade Kimdir? Aşık Paşazade Bİyografisi

AŞIKPAŞAZADE
Yazar-Tarihçi

Aşık paşazade başka bir deyişle gerçek ismi Derviş Ahmet 1393'te Amasya'da Elvan Çelebi köyünde doğdu. Şeyh Yahya'nın oğlu, Tasavvuf aşığı ve şairi Aşık Paşa'nın torununun çocuğudur.Bu nedenle Aşıkî mahlasını kullanmıştır.1413 yılında hastalığa yakalandığında Orhan Gazi'nin imamının oğlu Yahşi Fakih'in evinde ikamet ettiğinde Yıldırım Bayazıd'a kadar yazılmış bir Osmanlı tarihini okuması, kendini bu işe verdirmiştir.1413-1419 yılları geçtikten sonra arasında Rumeli'de Musa Çelebi'nin de hizmetinde bulundu.1419 yılında köyüne geri döndü.1422 yılında köylerindeki tekkeye uğrayan Mihaloğlu Mehmed Bey, Ahmed'i II. Murad'ın ordusuna getirdi.

II. Murad ile Mustafa Çelebi arasında yapılmış olan Ulubat savaşını seyretti. 1436 yılında hac görevini yerine getirmek üzere hacca gitti.1437 yılında Üsküp'e gelip İshak Bey'in yanında akınlara katıldı.1438 yılında II. Murad'ın Macaristan seferine katıldıktan sonra gazi oldu.1448 yılında II. Kosova savaşına girip bire bir vuruşmuştur. 1453 yılında İstanbul'un alınışında bulundu.Fatih Sultan Mehmed kendisine Cibali yakınında bir ev verdi.Evin yanına çok sevdiği dedesi Aşık Paşa adına bir mescit yaptırdı.Fatih'in hizmetinde çalışırken padişahın çok beğendiği taktir ettiği bir kişi olarak tanındı.1456 yılında Edirne'de Fatih'in çocuklarının sünnetine davet edildi.Zeyni tarikatına girdi.
1481 yılında 88 yaşında iken İstanbul'da ruhunu teslim etti.Mezarı Cibali yakınındaki Aşıkpaşa Mescidi bahçesindeki türbesindedir.

Eseri:Aşıkpaşazade Tarihi




 Kaynak:Osmanlı Tarihi Yazarları M.Orhan Bayarak İstanbul 1982 sf.54-55

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder